Architecture Winner

FARMHOUSE

2018 CTC&G Innovation in Design Awards
Connecticut Cottages & Gardens

Interior Design Finalist

B BARN – with Jenny Fischbach Design

2018 CTC&G Innovation in Design Awards
Connecticut Cottages & Gardens

“Swedish Light”

NETTLETON HOLLOW COTTAGE and

NETTLETON HOLLOW POOL HOUSE

Connecticut Cottages & Gardens – March 2017

“Alice Washburn Awards 2016: Quaint Washington Cottage Takes Home Top Prize”

NETTLETON HOLLOW COTTAGE and

NETTLETON HOLLOW POOL HOUSE

Connecticut Magazine – July 2016

Winner

NETTLETON HOLLOW COTTAGE

The Alice Washburn House Award – 2016
AIA Connecticut & Connecticut Magazine

Jury comments: The jury liked the scale of the project. Both interior and exterior were the most resolved of the projects it looked at. The jury appreciated its smaller foot print, its delicate proportions, and its engagement with the site. The floor plan was clearly presented. Made up of traditional components knitted together in a non-traditional way, this project will stand up over time, aging well.

Citation

NETTLETON HOLLOW POOL HOUSE

The Alice Washburn Accessory Building Award – 2016
AIA Connecticut & Connecticut Magazine

Jury comments: This project is a clean fit in its category. It relates well to the main house; its planning is successful, with distinct, public and private entries on the sides. It is impeccably presented. All elements are nicely proportioned.

Architecture Finalist

NETTLETON HOLLOW COTTAGE

2016 CTC&G Innovation in Design Awards
Connecticut Cottages & Gardens

Small Spaces Finalist

NETTLETON HOLLOW POOL HOUSE

2016 CTC&G Innovation in Design Awards
Connecticut Cottages & Gardens

“Wild and Wonderful”

HILL FARM

Galerie Magazine No.1 – April 2016

“A Cozy Connecticut Barn Designed for Entertaining”

B BARN

Architectural Digest – Posted March 2, 2016

“Architecture”

Pond Hollow Lodge

Connecticut Cottages & Gardens – July/August 2015

Architecture Winner

Pond Hollow Lodge

2015 CTC&G Innovation in Design Awards
Connecticut Cottages & Gardens

Jury comments: The cottage by Reese Owens Architects imbued precisely the wonderful qualities of many of the winners: The design is timeless and the detailing and execution incredibly thoughtful. It speaks of and to the beautiful New England landscape, effortlessly expressing what it means to be in Connecticut.

“Beauty & Brawn”

SPECTACLE LAKE LODGE

New England Home Magazine – Winter 2015

Reflections on Swedish Interiors

NETTLETON HOLLOW COTTAGE

By Rhonda Eleish & Edie van Breems
“Romance on Duck Pond”

“Natural Evolution”

THE SUMACS

New England Home Magazine – Connecticut Spring 2013

Award of Merit

ROCK GATE

2013 Connecticut Preservation Awards
CT Trust for Historic Preservation

Honor Award

POND HOLLOW LODGE

2012 AIA Connecticut Design Awards

“The Mayflower Inn and Spa”

MAYFLOWER SPA & ALLERTON HOUSE

Quintessence – September 19, 2012

Weekend Retreats

POND HOLLOW LODGE

By Susanna Salk
“Modern Cabin”

“Rossiter Cottage”

THE SUMACS

Connecticut Cottages & Gardens – March 2012

“Barn Again”

MOUNTAIN ROAD RESIDENCE

New England Home Magazine – Connecticut Fall 2011

“Rustic Heritage”

MOUNTAIN ROAD RESIDENCE

Luxury Home Quarterly – May 2011

Merit Award for Design Excellence

MOUNTAIN ROAD RESIDENCE

2009 AIA New England Design Awards

Jury comments: The sheer airiness and lofty spatiality of this complex building make for a wonderful family place, both inside
and out. This is made possible by two strong gestures:
1 …the architects have created an interesting integration of rusticity and modernity… especially in the strong clarity and openness of the kitchen and related spaces, in the tamed brutality of the fireplaces, in the contrast between the bright stairwell and the weathered timbers.
2 …all aspects of site planning… approach, plain character, location of courtyard and pool….the architects have made a serene landscape. The facades shift from quiet planarity at North and East to a complex west side worthy of a multi-story Athonite monastery… this same façade presents an almost classical, formal elegance.

“Rossiter Revisited”

THE SUMACS

Litchfield Magazine – September/October 2009

Residential Design Award

MOUNTAIN ROAD RESIDENCE

2008 AIA Connecticut Design Award

Jury comments: The jury liked the fact that the architect saved the fabric of the existing barn by moving the barn. This was a good job of integration. The jury loved the modern use of traditional materials, especially in the fireplace. It loved the co-existence of the old and the new in a very successful meeting of modern and traditional vocabularies.

“Designing to Please”

MOUNTAIN ROAD RESIDENCE

The Litchfield County Times Monthly – December 2008

“An Intimate Spa”

MAYFLOWER SPA & ALLERTON HOUSE

Town & Country Magazine – January 2007

“Full Immersion in Luxury”

MAYFLOWER SPA & ALLERTON HOUSE

Interior Design Magazine – October 2006

“Paradise Found”

MAYFLOWER SPA & ALLERTON HOUSE

Vogue Magazine – October 2006

“New England’s Ultra-Luxe New Spa”

MAYFLOWER SPA & ALLERTON HOUSE

Luxury SpaFinder Magazine – September/ October 2006

“Meet the Mayflower”

MAYFLOWER SPA & ALLERTON HOUSE

New York Magazine – June 12, 2006

“Sprain Brook Sawmill”

SPRAIN BROOK SAW MILL

Wood Design & Building – Summer 2004

Honorable Mention

COLONIAL REVIVAL RESIDENCE

2004 AIA Connecticut Alice Washburn Award

Jury comments: An excellent presentation. Massing was nicely dealt with. There is a good plan,
given the site. The building is sympathetic to its surroundings: detailing is very nice.

Residential Design Award

HEDGEROW HOUSE

2003 AIA Connecticut Design Award

Jury Comments: A very nice guest house. It sits delicately on its site almost like a classical pavilion sitting in a garden park, away from the main house. The jury loved its diagram and the clarity and transparency of forms that were like landscape elements.

Preservation Award

20 BANK STREET

New Milford Historical Society

House of the Month

HEDGEROW HOUSE

Architectural Record – House of the Month – 2003

Preservation Design Award

SPRAIN BROOK SAW MILL

2002 AIA Connecticut Design Award

Jury Comments: A wonderful historical restoration project with very careful attention to detail. Its drawings are exquisite.

“Reese Owens”

Avenue Country – 2000 Vol. 24 No. 11

Residential Design Award

GUEST HOUSE & CABANA

1998 AIA Connecticut Design Award

Jury comments: This is a beautifully restrained, sensitively detailed building in a rural vernacular. It juxtaposes two outbuildings with the qualities and virtues of outbuildings, such as barn framing, mostly flush wood cladding, and the major use of stone. There is clever, sensitive detailing: the utilization of the extended roof to create the porch and the expression of the major timber structure. It is not overpowering but modest, a beautifully proportioned piece. The play barn is very nice. The plans are taut and clean. It is a real joy to find this breath of fresh air, with its understanding of the vernacular as opposed to the high style.

Citation

INDOOR LAP POOL & GYMNASIUM

1998 AIA Connecticut Design Award

Jury comments: This is a clean, modern, rational solution effectively connected to an existing structure. The jury admired details such as the steel columns, the treatment of a wall, the relationship of one wall to another, and its early modern fenestration. The light seems effective.

“An 18th Century Flutter Mill Reborn”

SPRAIN BROOK SAWMILL

The New York Times – December 15, 1996

Design Award

ORREFRORS CRYSTAL HEADQUARTERS

1992 CSA/AIA Design Award

Jury comments: The addition ingeniously accommodates very complex circulation requirements, providing a wonderful place to work that is full of light and space.

Design Award

RESIDENTIAL ART GALLERY

1992 CSA/AIA Design Award

Jury comments: This gallery space addition quietly blends into the landscape while the natural materials of the existing house interweave in a unique way throughout the new structure.

Design Award

RESIDENTIAL GYMNASIUM

1992 CSA/AIA Design Award

Jury comments: The promise of the exquisite drawings is fulfilled in the execution of this masterfully controlled design, based on the infamous nine square grid. The gym is completely open and transparent to the exterior.